torsdag 26. september 2013

Min nye hverdag - Jenta med leversykdommen


Uvissheten hadde kommet over meg. Ingen av legene kunne gi meg noen konkrete svar, de måtte prøve seg frem. Ja, jeg var rett og slett blitt en prøvekanin. Jeg måtte ta leverbiopsi, dvs at man får lokalbedøvelse og de ”skyter” som en luftpistol inn igjennom huden og tar ut en bit av leveren som de tester. Og i mitt tilfellet skulle de ta vare på en del av biten for å kunne bruke i ett forskningsprosjekt. Jeg tok også ultralyd jevnlig av leveren for at legene kunne se hvor mye som var betent.

Hjemme gikk dagene mine for det meste til å hvile (prøve i hvert fall). Gikk små turer med hunden min og var selvfølgelig sosial når jeg hadde krefter til det. Jeg er jo veldig sosialt anlagt så det var jo bare en tålmodighets prøve i seg selv og tilbringe så tid i mitt eget selskap. Misforstå meg rett, liker meg sjæl veldig godt, men det kan bli for mye av det gode. Jeg ”flytta” inn i Sopranos, trodde ett lite øyeblikk der at jeg var en av de.

Legene forespeilet seg at jeg kom til å være sengeliggende lenge, det var noe jeg var helt uenig i. Så jeg begynte så smått og testet ut egne grenser og se hva kroppen tålte. Og stakkars det gikk veldig utover min noe bedagelige anlagte hund (shih-tzu) begynte med små turer etter hvert ble det 1,2,3 og 4 timers turer. Til han dessverre pådro seg belastningsskade i foten. Og jeg fikk beskjed at han ikke tålte så mye tur gåing, fader heller.. disse turene var jo høydepunktet i min nye hverdag.

Som sagt tidligere, måtte jeg tilbake på Grays Aker en gang i uken for å ta blodprøver og medisinene ble justert. Tålmodigheten min ble virkelig satt på prøve, jeg er vanligvis ganske utålmodig av meg. Så det å vente 3-4 timer på at blodprøvene skulle bli ferdig analysert var noe langtekkelig. Deretter vente noen timer til på Mc Steamy som skulle få tid til å gi meg svar på prøvene. Så ja, en dag i uken gikk hele dagen med til å vente. Eller alle dagene mine gikk med til å vente. Vente på å få vite at jeg  forhåpentligvis var på bedringens vei.  Jeg hadde alltid med meg to spørsmål når jeg kom til Grays Aker. Det var; Når blir jeg frisk? Og når kan jeg drikke vin?

Noen vil nok reagere på viktigheten min rundt det med alkohol. Det skal sies at et par av legene gjorde også. Men hvilken 29 åring er det som ikke liker å ta seg ett glass eller en flaske vin i hyggelig selskap? Man blir opphengt i ting man ikke kan få eller får lov til (dette henger vel igjen fra barndommen) og ja, jeg ble veldig opphengt i at jeg ikke fikk lov å drikke. Det er fordi jeg liker det veldig godt og ikke minst for at jeg ikke fikk lov.

Jeg hadde tre leger som var på mitt ”tilfellet” var Mc Dreamy, Mc Steamy og etter ett par uker kom Mc Stureplan inn i bildet. Jeg og Mc Stureplan kom ikke sånn kjempe godt overens. Noe jeg egentlig synes var litt merkelig, for jeg pleier å komme godt overens med de fleste. Noe av grunnen til dette var at Mc Stureplan skulle ha meg med i ett forskningsprosjekt. Noe jeg sa mer enn gjerne ja til i og med at dette skal kunne hjelpe andre med leversykdommer. Jeg følte litt at Mc Stureplan var ”lærlingen” til de to andre innbarka gastro legene. Han skal ha for at han var veldig pliktoppfyllende.

Scenario; jeg hadde tatt leverbiopsi, da med lokal bedøvelse (litt som dag-kirurgi). Man blir sliten, nedsatt almenntilstand og ikke minst det gjør veldig vondt etterpå. Man skal være sengeliggende i ca 6 timer etter biopsien er utført. Jeg hadde sterke smerter og av en eller annen grunn ville jeg ikke ha smertestillende(ja, jeg skulle vel tøffe meg). Men tilslutt fikk jeg noe veldig fint inn i veneflonen som gjorde meg slapp og ikke minst lykkelig.

Da synes Mc Stureplan at det passet perfekt og ”Intervjue” meg om mine alkohol vaner til dette forskningsprosjektet. Mamma som alltid stod ved min side hadde jo tatt seg nok en ferie dag for å bli med meg på sykehuset. Hun ble beordret ut av Mc Stureplan for at jeg kanskje i turte å være helt ærlig når mamma var i rommet. Jeg var jo tross alt bare 29 år. Jeg er en person som alltid snakker rett fra levera...(kremtkremt) uansett om mamma er til stedet eller ei.

Men her måtte jeg da i halv svima svare på utallige spørsmål ang mine alkohol vaner. Noen av spørsmålene lød som følge; hvor mange enheter drikker du i løpet av en uke, mitt svar var alt fra en flaske vin til to til ingen. Da svarer Mc Stureplan; ”jasså, dette må du utdype, har du ikke kontroll på alkohol inntaket ditt?” -Eh jo, si en flaske vin i uka da. Så spør han; ”hva ser du på som en enhet?” -Eh ett glass vel? Han rynker litt på nesen setter på plass brillene og sier; noen har store og noen har små vin glass hvor mye fyller du i ett glass. Omg, blir litt oppgitt der jeg svever på en rosa sky. Så begynner han med sprit, sier jeg drikker lite sprit men under afterski sesongen går det med en del. Jasså svarer Mc Stureplan. Ser du på deg selv som en med ett alkohol problem? Eh nei! Er du helt sikker på det, det er bare å svare ærlig her. Ja, jeg svarer ærlig og ja, jeg liker å drikke. Får vite i ettertid at mamma hadde stått og lyttet på døra, hun hadde fått seg en god latter. Man kan da ikke intervjue en som er full av smertestillende og regne med at det skal bli en oppegående samtale? Og jeg hadde vist slengt på til Mc Stureplan, ja jeg Elsker å drikke og være sammen med venner og JA jeg er forbanna for at jeg ikke kan røre alkohol og jeg er forbanna for at dere sier at jeg kanskje aldri kan drikke igjen! Hvordan vil høstens hyttetur bli? Hvordan vil det være på afterski? Og hvordan vil helgene være når vi som vennegjeng skal ut på byen?


Fortsettelse følger…